Przepis i sposób przygotowania na: Pizza nadziewana w kształcie róży
Kroki postępowania
-Wlać letnią wodę i połączyć z mąką przy pomocy drewnianej łyżki.
-Dodać sól , 1 łyżkę oliwy i wyrobić gładkie ciasto/ kilka minut/, które jest dość luźne .-Przełożyć je na omączony blat i złożyć kilkakrotnie nadając mu kształt kuli.
-Czystą miskę naoliwić i umieścić w niej ciasto.
-Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki /na najniższą półkę/ na ok. 18 godz.
-Na obsypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto i delikatnie opuszkami palców nadać mu kształt prostokąta . Rozciągnięte ciasto powinno mieć grubość kilku milimetrów.
-Ostrym nożem pokroić zrolowane ciasto na kilkucentymetrowe plastry .
-Odstawić na kilkanaście minut po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.