Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Forszmak królewski

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka z dzika 60 dag
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat do posypania
ogórki kiszone 30 dag
cebula 3
kiełbasa z dzika 20 dag
kiełbasa jałowcołowa 15 dag
boczek wędzony 20 dag
mąka pszenna 2 łyżeczki
śmietana 18-procentowa 150 g
kości z dzika 20 dag
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
tłuszcz do smażenia
bulion 4 z dzika
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Forszmak królewski

Kroki postępowania

1
Szynkę z dzika kroję w małe paski lub kosteczkę.
Krok 1 - Forszmak królewski foto
2
Posypuję solą zmiękczającą mięso oraz pieprzem ziołowym. Odstawiam na noc, aby mięso skruszało.
Krok 2 - Forszmak królewski foto
3
Następnego dnia do garnka wkładam kości z dzika (kości pochodziły z pieczonej łopatki dzika). Zalewam wodą, wsypuję jałowiec oraz sól. Stawiam na mały ogień i podgrzewam przez kilka godzin nie doprowadzając do wrzenia (jeśli nie mamy kości możemy użyć zwykłego wywaru warzywnego) .
Krok 3 - Forszmak królewski foto
4
Na tłuszczu wytopionym ze skóry kaczki (możemy również użyć smalcu) smażę dziczyznę.
Krok 4 - Forszmak królewski foto
5
Po 7 minutach smażenia, gdy mięso zbrązowieje i będzie miękkie dodaję je do przygotowanego bulionu (wcześniej pozbywamy się kości).
Krok 5 - Forszmak królewski foto
6
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam pokrojone w piórka cebule. Gdy się zarumienią dodaję do zupy, a na patelnię wędruje pokrojony w paski boczek wieprzowy. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek lekko zarumieni również wędruje z patelni do garnka.
Krok 6 - Forszmak królewski foto
7
Kiełbasę z dzika oraz jałowcową przekrajam po połowie i kroję w paski podobnej wielkości co boczek. Chwilę przesmażam i dodaję do reszty składników w garnku.
Krok 7 - Forszmak królewski foto
8
Ogórki kiszone obieram ze skórki. Kroję w paski i dorzucam do garnka. Forszmak powinien być lekko kwaskowaty, ale smak ogórków nie powinien przełamać smaku mięsa. Także ilość dodanych ogórków zależy tak naprawdę od ich kwaskowatości.
Krok 8 - Forszmak królewski foto
9
Do zupy dodaję również koncentrat pomidorowy. Śmietanę mieszam z mąkę i hartuję lekko ostudzonym wywarem. Wlewam do garnka i dokładnie mieszam. Chwilę podgrzewam i zupa jest gotowa.
Krok 9 - Forszmak królewski foto
10
Podaję z białym pieczywem. Smacznego.
Krok 10 - Forszmak królewski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak