Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mordoru

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak 3/4 szklanki
woda 1 szklanka
mąka 3 szklanki
oliwa 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
buraki czerwone 2 sztuki
twaróg 150 gram
cebula 1 sztuka
papryka 1/2 sztuka
czosnek 2 ząbki
seler naciowy 1 łodyga
masło 1 łyżka
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mordoru

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Potarte na grubych oczkach buraczki wrzucamy do rondelka, zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Nie gotujemy, woda powinna się ładnie zabarwić.
Krok 1 - Pierogi z mordoru foto
2
Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i przecedzoną szklankę naparu burczanego.

Wszystko dokładnie mieszamy i jak lekko przestygnie dobrze wyrabiamy. Odstawiamy przykryte folią i zabieramy się za farsz.
Krok 2 - Pierogi z mordoru foto
3
Farsz Buraki trzemy na dużych oczkach, wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i resztę drobno pociętych warzyw. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką, dusimy tak przez 10 minut i zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz studzimy i dodajemy pokruszony biały ser.
Krok 3 - Pierogi z mordoru foto
4
Lepimy

Ciasto wałkujemy na 3mm grubości, nakładamy farsz i lepimy. Jeśli ciasto będzie się kleić do blatu, to wystarczy lekko je przesmarować olejem.

Pierogi gotujemy przez 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnie.

Ja do pierogów zrobiłam śmietanowy sos pietruszkowy.
Krok 4 - Pierogi z mordoru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 15.03.2013 10:38
Szkoda,że nie widać przekroju pierożka z tym farszem.
kasia-gotuje.pl 04.03.2013 21:49
Dziękuję :) Cieszę się, że nazwa jak i same pierogi się spodobały :) Pomysł na pierogi powstał po kilkunastogodzinnym weekendowym graniu w gry strategiczne ;) Pierogi w smaku niczym nie przypominają barszczu, taka nowa smaczniejsza odsłona buraków :)
Noruas 04.03.2013 21:02
Jakie śliczne różowiutkie! Ze tak powiem barszcz i pierożki w jednym :) A Mordor! Tym to mnie ujęłaś :) Mam do niego słabość (widać ją w moim nicku :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak