Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa z warstwami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 300 gram
jajko 8
cebula 1
groszek konserwowy 400 gram
kukurydza marynowana 400 gram
por 1-2
majonez
ketchup
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa z warstwami

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy (przelałem zimną wodą by się później nie sklejał). Por kroimy w cienkie półplasterki, a cebulę w kostkę. Do jednej miski przekładamy pokrojone warzywa oraz wsypujemy odcedzony groszek i kukurydzę z puszki. Wszystkie te składniki wymieszałem. Ugotowane na twardo jajka pokroiłem w kostkę. Układałem następujące warstwy ryż-warzywa-jajka-ryż-warzywa-jajka itd. Kolejne warstwy smarowałem albo majonezem, albo ketchupem (na przemian) i doprawiałem do smaku solą i pieprzem. Na ostatnią warstwę posmarowałem nieco majonezu i sporo ketchupu - można już podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 28.11.2013 15:12
Tez taką robię;)
Alex_M 28.04.2013 10:26
dobra salateczka :)
Barbara/zuza22_85 13.04.2013 18:16
prosta i smaczna
Luki 04.03.2013 20:58
lubię takie sałatki
Marta17 04.03.2013 20:20
bardzo fajna lekka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak