Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa wielowarzywna

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 4 litry
udka kurczaka 2 sztuki
korpus kurczaka 1 sztuka
skrzydełka kurczaka 2 sztuki
por 1 cały
sól 2 łyżki
marchewki 3 duże
pietruszka 2 średnie
brukselka 15 główek
seler 1 średni
ziemniaki 5 średnich
kapusta biała 1/8 główki
pietruszka zielona 3 łyżki drobno posiekanej
majeranek 1 łyżeczka
chilli 1 mała bez pestek
pieprz w kulce 5 kulek
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa wielowarzywna

Do dużego garnka wlać 4 litry wody, włożyć oczyszczone udka, skrzydełka i korpus, zagotować. Jak się zagotuje, zdjąć szumowinę i wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz w kulce. Gotować około 30 min na małym ogniu. Następnie dodać marchew pokrojoną w paski, ziemniaki w kostkę, chilli drobniutko posiekane, seler i pietruszkę obrane i pokrojone w kostkę, zieloną część pora w całości, a białą pokrojoną w półksiężyce, kapustę i brukselkę w całości.
Wszystko razem gotować na małym ogniu 40 min, następnie doprawić pieprzem, majerankiem, zieloną pietruszką, papryką słodką, imbirem. Udka i skrzydełka wyciągnąć i obrać z mięska, wrzucić z powrotem do zupy. Zostawić jeszcze na 20 min i zdjąć z ognia.
Podawać z łyżką śmietany, posypać pietruszką najlepiej świeżą, ale jak nie mamy to może być suszona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 06.03.2013 08:20
Mniam, ale bogata zupka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak