Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pietruszki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pietruszka 6 szt
natka pietruszki 2 szt
skrzydełka kurczaka 4 szt
jogurt naturalny 100 ml
masło 40 g
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pietruszki

Ptysie:
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- sól, pieprz
- świeży tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Ptysie: Masło rozpuszczamy w garnku z wodą i solą. Zagotowujemy po czym dodajemy mąkę i mieszamy. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka, ser, posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem. Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną pergaminem i wypiekamy w temperaturze 190*C przez ok. 30 min.

Zupa: Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, skrzydełka myjemy. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 15 min. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i podduszamy na nim posiekaną natkę. Dodajemy ją do zupy wraz z jogurtem. Wszystko dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku i podajemy gorące z przygotowanymi wcześniej ptysiami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 11.11.2013 22:21
pietruszki nie lubię, więc propozycja nie dla mnie. Co nie zmienia faktu, że przepis bardzo ciekawy i ładnie podana zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak