Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko słodkie bułeczki drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kubek
cukier waniliowy 1 małe opakowanie
cukier 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
drożdże 1 niecała łyżeczka suchych
mleko 2 łyżki
woda 1/4 kubka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko słodkie bułeczki drożdżowe

2 łyżki wody wymieszać z 0,5 łyżeczki cukru i drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte szmatką, na 15 min.
Po 15 min dodać resztę składników, ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, jeśli za bardzo się lepi podsypać mąką, jeśli jest bardzo twarde i zbite dolać odrobinę wody.
Odstawić ciasto w dużej misce aby miało miejsce do wyrośnięcia, przykryte szmatką, w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę.
Po godzince, z ciasta porobić kulki i powkładać do foremek na muffinki. Poukładać na blaszce, przykryć szmatką i znów zostawić na 45min w ciepłym miejscu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak