Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałek królewski

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto migdałowe:
mąka pszenna 500 g
masło 200 g
cukier kryształ 120 g
cukier brązowy 100 g
płatki migdałowe 100 g
migdały całe 80 g
śmietana 12% 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt.
cukier puder 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
białko 3 szt.
galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
Składniki dodatkowe:
cukier puder do oprószenia
brzoskwinie w puszce 850 g

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałek królewski

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej zmielone na proszek całe migdały, cukier kryształ, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, śmietanę, masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka.
Krok 1 - Migdałek królewski foto
2
Posiekać składniki przy użyciu noża.
Krok 2 - Migdałek królewski foto
3
Energicznie zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na trzy równe części.
Krok 3 - Migdałek królewski foto
4
Kwadratową formę do pieczenia o boku około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta migdałowego i wyłożyć nią dno formy. Po wierzchu posmarować ubitym na sztywno białkiem.
Krok 4 - Migdałek królewski foto
5
Posypać ⅓ brązowego cukru i taką samą ilością płatków migdałowych. Piec 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Wyjąć i ostudzić.

W taki sam sposób przygotować 2 pozostałe blaty z ciasta migdałowego, białek, brązowego cukru i płatków migdałowych.
Krok 5 - Migdałek królewski foto
6
Brzoskwinie odsączyć z syropu (syrop pozostawić). Owoce zmiksować przy użyciu blendera. Cały syrop zagotować. W 50 ml rozpuścić żelatynę. Gdy ostygnie i napęcznieje połączyć ją z owocami.

W pozostałym syropie rozpuścić galaretkę brzoskwiniową.
Krok 6 - Migdałek królewski foto
7
Białka przeznaczone na nadzienie ubić nad parą na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać do nich cukier. Połączyć z przygotowaną wcześniej galaretką. Przygotowany krem podzielić na trzy równe części.
Krok 7 - Migdałek królewski foto
8
Ułożyć blat ciasta migdałowego. Posmarować go połową zmiksowanych owoców.
Krok 8 - Migdałek królewski foto
9
Owoce pokryć połową przygotowanego kremu. Na krem nałożyć kolejny blat ciasta, następnie owoce i krem.
Krok 9 - Migdałek królewski foto
10
Nakryć ostatnią częścią ciasta migdałowego. Całość lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 10 - Migdałek królewski foto
11
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Krok 11 - Migdałek królewski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EDYTKA 13.03.2013 13:45
wyglądają rewelacyjnie i bardzo jestem ciekawa jak smakują
EDYTKA 13.03.2013 13:44
nie bardzo wychodzą mi ciasta ale po twoich przepisach chyba znowu zaczne je piec:)
Janina 04.03.2013 17:24
Bardzo pyszne
Monika58 04.03.2013 17:05
super ciasto
meg1984 04.03.2013 16:32
smacznie wygląda :)
kasienka23 04.03.2013 16:25
świetne ciasto, chętnie wypróbuję przepis!
Marta1986 04.03.2013 16:22
smakowicie wyglada
[email protected] 04.03.2013 15:47
SUPER PRZEPIS NA PEWNO Z NIEGO SKORZYSTAM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak