Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA GROCHOWA

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
natka pietruszki pęczek
ziemniaki 3-4 szt
żeberka wieprzowe ok.400 g
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
śmietana 3-4 łyżki
mąka 2 łyżki
fasola biała 1 szkl
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA GROCHOWA

Kroki postępowania

1
Groch jasiek moczymy na noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości, w osobnym garnku nastawiamy żeberka i gotujemy na małym ogniu, zbierając pianę.
Krok 1 - ZUPA GROCHOWA foto
2
Wrzucamy obrane i umyte warzywa (marchew, ziemniaki,pietruszkę) i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa są miękkie łączymy z ugotowanym grochem, dodajemy liście i ziele.
Krok 2 - ZUPA GROCHOWA foto
3
Śmietanę łączymy z mąką i przyprawami i wlewamy do zupy. Cebulę przypiekamy na patelni i dodajemy do zupy. Również czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy chwilę jeszcze gotując.
Gorącą zupę grochową podajemy z poszatkowaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!!!!
Krok 3 - ZUPA GROCHOWA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zielonamorelka 04.03.2013 19:25
o ile się nie mylę to jaś jest odmianą fasoli co nie zmienia faktu że i grochówka i fasolówka to jedne z moich ulubionych zup

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak