Śliwkowiec

Śliwkowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto śliwkowe:

  • jajka

    10 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • śliwki kalifornijskie suszone

    50 dkg
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Wkładka krucho-kokosowa:

  • ciasto a)

  • margaryna

    20 dkg
  • cukier puder

    15 dkg
  • mąka pszenna

    20 dkg
  • żółtka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ciasto b)

  • białka

    4 szt
  • cukier

    20 dkg
  • kokos

    20 dkg
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Krem:

  • mleko

    2 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • żółtka

    2 szt
  • margaryna

    250 gram
  • bakalie

  • orzechy włoskie

    20 mielone
  • bułka tarta

    3/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto śliwkowe: białka oddzielić od żółtek i ubić, do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, potem dodawać po 1 żółtku i na koniec dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy mielone i śliwki pokrojone w kostkę. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i piec około 40-50 minut w temp. 180 stopni. Wkładka krucho-kokosowa: najpier robimy ciasto a) czyli margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm, na to ciasto układamy różne bakalie pokrojone w drobną kostkę i teraz ubijamy ciasto kokosowe czyli ciasto b) białka ubijamy z cukrem, dodajemy kokos i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na ciasto kruche z bakaliami i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni. Gotujemy krem: 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki i żółtka, wlewamy to na kipiące mleko, jak dobrze zakipi zdjąć z ognia i wystudzić. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym kremem. Przekładamy: ciasto śliwkowe + 1/2 kemu + wkładka krucho-kokosowa+ 1/2 kremu i zakrywamy drugim ciastem śliwkowym. Polewamy polewą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (93)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monisia1977

30.03.2014 20:12
super ciacho

magda1976

06.03.2014 18:51
pięknie wygląda

plocia

02.03.2014 20:03
Pyszniutkie w sam raz do kawusi.

Róża1

23.01.2014 22:43
wspaniałe ciacho !!!!!!!

sylwunia

20.01.2014 19:44
wspaniałe ciacho do kawki.

Jadwiga/Jaga85

21.12.2013 19:09
SUPER CIASTO!!!

IZABELA29

21.11.2013 09:04
apetyczne te twoje ciacho

Edith85

12.11.2013 15:29
Rewelacyjny przepis, dużo pracy ale efekt super :)

Małgorzata106

02.11.2013 19:50
super ciasto

EwelinkA_93

09.10.2013 10:18
super wygląda i musi wspaniale smakować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat