Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowiec

5.0
(57)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto śliwkowe:
jajko 10 szt
cukier 1,5 szkl
cukier waniliowy 1 szt
mąka pszenna 4 łyżki
śliwki kalifornijskie suszone 50 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wkładka krucho-kokosowa:
ciasto a)
margaryna 20 dkg
cukier puder 15 dkg
mąka pszenna 20 dkg
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ciasto b)
białko 4 szt
cukier 20 dkg
kokos 20 dkg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko 2 szkl
cukier 3/4 szkl
cukier wanilinowy 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
margaryna 250 gram
bakalie
orzechy włoskie 20 mielone
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowiec

Ciasto śliwkowe: białka oddzielić od żółtek i ubić, do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, potem dodawać po 1 żółtku i na koniec dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy mielone i śliwki pokrojone w kostkę. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i piec około 40-50 minut w temp. 180 stopni. Wkładka krucho-kokosowa: najpier robimy ciasto a) czyli margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm, na to ciasto układamy różne bakalie pokrojone w drobną kostkę i teraz ubijamy ciasto kokosowe czyli ciasto b) białka ubijamy z cukrem, dodajemy kokos i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na ciasto kruche z bakaliami i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni. Gotujemy krem: 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki i żółtka, wlewamy to na kipiące mleko, jak dobrze zakipi zdjąć z ognia i wystudzić. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym kremem. Przekładamy: ciasto śliwkowe + 1/2 kemu + wkładka krucho-kokosowa+ 1/2 kremu i zakrywamy drugim ciastem śliwkowym. Polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 30.03.2014 20:12
super ciacho
magda1976 06.03.2014 18:51
pięknie wygląda
plocia 02.03.2014 20:03
Pyszniutkie w sam raz do kawusi.
Róża1 23.01.2014 22:43
wspaniałe ciacho !!!!!!!
sylwunia
sylwunia 20.01.2014 19:44
wspaniałe ciacho do kawki.
Jadwiga/Jaga85 21.12.2013 19:09
SUPER CIASTO!!!
IZABELA29 21.11.2013 09:04
apetyczne te twoje ciacho
Edith85 12.11.2013 15:29
Rewelacyjny przepis, dużo pracy ale efekt super :)
Małgorzata106 02.11.2013 19:50
super ciasto
EwelinkA_93 09.10.2013 10:18
super wygląda i musi wspaniale smakować.
Anula 08.10.2013 10:40
Rewelacyjne ciacho!
artur7 04.10.2013 16:24
lubie takie ciasta
Ewa 01.10.2013 15:04
Wygląda apetycznie i zachęcająco :)
marinia 28.09.2013 12:27
super to ciasto!
rjustysia 18.09.2013 21:23
Nie pamiętam, czy robiłam kiedyś ciasto z tyloma warstwami. Ale zawsze uważałam, że są i smaczne, i ładnie wyglądają.
gibli 15.09.2013 16:49
Lubie takie ciasta, fajnie wygląda, muszę zrobić je koniecznie, jestem ciekawa jego smaku....pychotka:))
Bernadeta 05.09.2013 08:26
super ciasto
Kasnaj 01.09.2013 14:08
ciasto nie na moje umiejętności :) ale musi być pyszne eee
Marta1986 30.08.2013 17:55
pyszne ciasto
edi 30.08.2013 09:50
wspaniałe to ciastko
Lis 27.08.2013 10:11
Wygląda na bardzo smakowite - idealne na niedzielę:)
babeczka007 05.08.2013 23:04
Śliczności ;)
wedith1 05.08.2013 09:18
Przepis zapowiada się smakowicie :)
treonina 04.08.2013 22:54
wspaniały przepis!
mela25 01.08.2013 13:23
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak