Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krakersy serowo ziolowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jaja 2 sztuki
ser żółty 100 gram
zioła prowansalkie 1 lyzka
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: krakersy serowo ziolowe

Kroki postępowania

1
składniki:
mąka pszenna: 2 szklanki
jaja: 2 sztuki
masło: 2 łyżki
sól: 1/2-1 łyżeczki
ser żółty: 100 gram
zioła prowanalskie: 1 łyżka
chili: do posypania
słonecznik łuskaany: 2 łyżki
soda: 1/3 łyżeczki

Ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, najlepszy jest cheddar, ale może być każdy żółty o mocnym smaku.. Z mąki, jajek, masła, ziół, sody i soli zagnieść ciasto. Najlepiej składniki wsypać do malaksera, dodać ser i w ten sposób wszystko ładnie się połączy i odpowienio rozdrobni. Ciasto rozwałkować cienko na papiere do pieczenia.
Krok 1 - krakersy serowo ziolowe foto
2
Rozwałkowane ciasto posypać słonecznikiem i mocno przejechać, aby nasiona wcisnęły się w ciasto.
Krok 2 - krakersy serowo ziolowe foto
3
Powierzchni emozna dodatkowo posypać chili. Ciasto maciąć nożem na odpowiednie kształty.
Krok 3 - krakersy serowo ziolowe foto
4
Piec około 20 miut w 180 stopniach. Po wystynięciu połamać na kawałki.
Krok 4 - krakersy serowo ziolowe foto
5
Doskonałe same lub z dipami, można chrupać jako przekąskę przy oglądaniu tv, czytaniu książki, do piwa, z dipami, smacznego :)
Krok 5 - krakersy serowo ziolowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 05.11.2013 07:24
Pyszne krakersiki :)
Krystyna32 16.09.2013 07:15
domowe najlepsze
Adam/ZUB3R 11.09.2013 10:56
najlepsze są domowej roboty
Motorek 10.09.2013 08:52
super krakersiki
pacpaw 09.09.2013 21:25
o proszę i nawet przepis na krakersy domowe można u Ciebie znaleźć
Wafelek2601 02.09.2013 10:10
Takie krakersiki muszą być pyszne
Granita 28.08.2013 08:25
chciałam jeszcze tylko dodać,że KUPNE SIĘ NIE UMYWAJĄ:)
Granita 28.08.2013 08:24
zdrowa przekąska
kate.500 24.06.2013 20:54
super ciasteczka
Agnieszka-87-25 03.06.2013 07:53
koniecznie muszę je wypróbować ale muszą być dobre
Ada-Gaba 01.04.2013 09:25
świetna przekąska
ben-ka 27.03.2013 08:49
ciekawy przepis.
czekoladka_m 25.03.2013 07:54
Już jakis czas zamierzam sie do upieczenia krakersów, chyba czas w końcu się zebrać:) PYsznie wyglądają
Katarzyna59 05.03.2013 09:26
świetne ciasteczka
teresa18 03.03.2013 19:27
rewelacyjne wlasnoręcznie zrobione, cudne
caralajna 03.03.2013 16:16
wciąż czekam na poprawienie przepisu, tak jak się dowiedziałam od innych użytkowników polskie znaki stanową problem, na nich text się urywa w przepisach i pytaniach.. więc trochę poprawiłam bez tych znaków sama, ale już się skończył termin i więcej sama nie zrobię. przy poprzedniej modernizacji polskie znaki tez robiły problem..
Rafał10 03.03.2013 09:12
NIE WIERZE! Dlaczego ja jeszcze nie wpadłam na to żeby zrobić sobie krakersy?! REWELKA!!!
Dorota59 02.03.2013 19:08
świetny pomysł
Monika-twin 02.03.2013 16:32
cos ucielo skladniki,ale i tak musi byc pycha
Marta1986 02.03.2013 13:39
pysznie wyglada
ewelinapac 02.03.2013 13:37
fajne te krakersy
IZABELA29 02.03.2013 13:21
jeśli tylko możesz wpisz składniki w opis bo ucięło u góry
adelajda 02.03.2013 12:42
wyglądają smakowicie ! poczekam na resztę przepisu i wypróbuję !
anemon 02.03.2013 12:04
Super, że trafiłam na Twój przepis,bardzo mi się podoba i koniecznie muszę go wypróbować.
jozefinach 02.03.2013 09:46
Przekąska prezentuje się bardzo smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak