Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń cygańska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pieczeń:
mięsa mielonego 1 kg
jajko 2
bułki namoczone w mleku 2
ząbek czosnku
Kucharek przyprawa uniwersalna
sól, pieprz Prymat
Majeranek suszony Prymat
Farsz:
cebule 3
słoik sosu cygańskiego 1
pomidory 4
papryki 2
pieczarek 1/2 kg
startego żółtego sera 10 dag
olej
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń cygańska

Mięso mielone przygotować jak na klopsy: dobrze wyrobić z jajkami, odciśniętymi z mleka bułkami, startą na tarce cebulą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Pieczarki oczyścić, umyć i udusić na oleju, doprawić solą i pieprzem.

Cebulę i pomidory pokroić w talarki, paprykę w paski, osolić, popieprzyć.

W naczyniu żaroodpornym kłaść warstwami aż do wyczerpania składników: mięso mielone, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki i sos cygański. Na wierzch – potarty ser.

Piec około 1,5 godziny w przykrytym naczyniu w temp. 180 st. C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak