Pieczeń cygańska

Pieczeń cygańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pieczeń:

  • mięsa mielonego

    1 kg
  • jajka

    2
  • bułki namoczone w mleku

    2
  • ząbek czosnku

  • Kucharek - uniwersalna

  • sól, pieprz Prymat

  • majeranek Prymat

  • Farsz:

  • cebule

    3
  • słoik sosu cygańskiego

    1
  • pomidory

    4
  • papryki

    2
  • pieczarek

    1/2 kg
  • startego żółtego sera

    10 dag
  • olej

  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone przygotować jak na klopsy: dobrze wyrobić z jajkami, odciśniętymi z mleka bułkami, startą na tarce cebulą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Pieczarki oczyścić, umyć i udusić na oleju, doprawić solą i pieprzem.

Cebulę i pomidory pokroić w talarki, paprykę w paski, osolić, popieprzyć.

W naczyniu żaroodpornym kłaść warstwami aż do wyczerpania składników: mięso mielone, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki i sos cygański. Na wierzch – potarty ser.

Piec około 1,5 godziny w przykrytym naczyniu w temp. 180 st. C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat