Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody brzoskwiniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brzoskwiń z puszki (mocno schłodzonych) 1/2
śmietany kremówki 36% 250 ml
cukru pudru 2 łyżki
dekoracja
gumy do żucia w kulkach
rurki waflowe
kilka listków świeżej miety

Przepis i sposób przygotowania na: Lody brzoskwiniowe

Brzoskwinie pokrój w kostkę. Odłóż ½ szklanki pokrojonych owoców. Pozostałe owoce mocno schłodź.

Lody włóż do zamrażalki na 6 do 12 godz. (aby nie roztopiły się podczas przygotowania należy mocno je zmrozić).

Ubij śmietanę i schowaj ją do lodówki. Bitą śmietanę możesz też mrozić podobnie jak lody i formować z niej dekoracyjne kształty.

Przygotuj sos brzoskwiniowy: zmiksuj pół szklanki odłożonych wcześniej brzoskwiń z cukrem pudrem.

Zmiksuj lody z owocami lody i włóż ponownie na co najmniej kilka godzin do zamrażalki (możesz też jeść lody od razu, ale wówczas lepiej mieszać lody z owocami łyżką, nie mikserem). Pamiętaj, aby owoce przed połączeniem z lodami dobrze schłodzić.

Bitą śmietaną wyłóż dno pucharków i poukładaj na niej lody brzoskwiniowe. Udekoruj kawałkami brzoskwiń i polej sosem brzoskwiniowym. Do dekoracji możesz też użyć rurek waflowych, kolorowych gum do żucia w kulkach i listków świeżej mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak