Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku

Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    500 g
  • sos sojowy

    50 ml
  • sól

  • pieprz

  • soczewica

    300 g
  • pomidory krojone w puszce

    400 g
  • cebula

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • bulion

    400 ml
  • sól

  • pieprz

  • chili

  • papryka słodka

  • rozmaryn

  • tymianek

  • szpinak liście

    100 g
  • vinegret

  • oliwa z oliwek

    4 łyżeczki
  • ocet winny

    2 łyżeczki
  • miód

    1 łyżeczka
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • wino czerwone

    40 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku
Zaczynamy od przygotowania soczewicy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2 - Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku
Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory, bulion i wino.
Krok 3 - Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku
Całość gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Jeżeli soczewica nie będzie miękka, a wchłonie już całą wodę to podlewamy ją jeszcze bulionem.
Krok 4 - Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku
Całość przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, chili, papryką słodką, solą i pieprzem.
Krok 5 - Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku
Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą. Składniki vinegret łączmy ze sobą i dokładnie mieszamy. Szpinak łączmy z sosem.
Krok 6 - Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku
Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po kwadransie polewamy go sosem sojowym i wkładamy jeszcze na 5-7 minut. Wyjmujemy, czekamy chwilę aż łosoś troszkę ostygnie i kroimy w plastry.
Krok 7 - Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku
Łososia podajemy ułożonego na soczewicy i sałatce ze szpinaku. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (165)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzai

02.07.2017 18:42
Przepysznie wygląda

KORAL

27.11.2016 13:14
Smaczny łosoś :)

ilka01

16.06.2016 17:03
super danie :)

Grazyna0211

09.03.2016 11:47
smaczne danie

ilka01

21.01.2015 10:04
moje smaki:)

Misiakova

28.04.2014 14:33
Kapitalny przepis:)

Niebieska

26.04.2014 17:35
bardzo smaczne danie

Katarzyna/kate1980

24.04.2014 22:14
świetny przepis!!!! zrobiłam łososia z sosem sojowym super pomysł

gosia561

24.04.2014 17:14
piękna rybka

kasiaw

13.04.2014 09:56
Wygląda znakomicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat