sernik wiedeński

sernik wiedeński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    15 dkg
  • masło

    15 dkg
  • cukier puder

    5 dkg
  • surowe żółtko

    1
  • Masa serowa

  • twaróg

    1 kg
  • jaja

    10
  • rodzynki

    5 dkg
  • skórka pomarańczowa

    5 dkg
  • ckier waniliowy

    2 paczki
  • cukier puder

    40 dkg
  • masło

    30 dkg
  • kasza manna

    5 dkg
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść mąkę z rozkruszonym masłem, cukrem i żółtkiem na kruche ciasto, osłodzić, rozwałkować i włożyć w tortownicy wysmarowanej margaryną. Do przetartego przez sito sera dodać utarte na pulchną masę masło, żółtka i cukier. Składniki ucierać starannie na jednolitą masę. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać pokrojoną drobno skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki, cukier waniliowy, kaszę mannę i szczyptę soli do smaku. Wszystko lekko wymieszać, ułożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kuklik

30.10.2011 07:33
to jest to

Jaheira11

27.01.2011 22:54
bardzo dobry

Zoso

25.01.2011 21:38
lubię serniczki

alinka45

26.07.2010 13:03
serniki są pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat