Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z galaretką i jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
margaryna 250 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 2 opakowania
jagody 300 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z galaretką i jagodami

Kroki postępowania

1

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i szklankę cukru i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy szklankę mąki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarta blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.

Jagody rozmrażamy.

Krok 1 - Biszkopt z galaretką i jagodami foto
2
Krem: 2 łyżki maki pszennej i 2 łyżki budyniu rozrabiamy w 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z połową szklanką cukru i cukrem waniliowym, następnie wlewamy rozrobiony budyń z mąką. Zagotowujemy. Studzimy.
Krok 2 - Biszkopt z galaretką i jagodami foto
3
Margarynę miksujemy, dodając przestudzony budyń.
Krok 3 - Biszkopt z galaretką i jagodami foto
4
Połowę kremu wykładamy na pierwszy biszkopt i rozsmarowujemy, przykrywamy drugim.
Krok 4 - Biszkopt z galaretką i jagodami foto
5
Na drugi biszkopt wykładamy resztę kremu i rozsmarowujemy.
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody. (wcześniej już możemy ją przygotować), gdy zacznie tężeć dodajemy jagody i wylewamy na ciasto.
Krok 5 - Biszkopt z galaretką i jagodami foto
6
Smacznego. :)
Krok 6 - Biszkopt z galaretką i jagodami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asia 09.12.2022 08:14
Bardzo zły przepis bez temperatury pieczenia, źle podane proporcje, zrobiłam i udało się tylko dlatego że mam doświadczenie i wiem gdzie musiałam zmodyfikować. NIE POLECAM
Doradca Smaku 12.12.2022 08:28
Temperatura pieczenia została dodana. Przepis został dodany przez użytkowniczkę, proporcje jak najbardziej można modyfikować według własnego uznania :)
Motorek 24.04.2014 14:33
pyszny deser
sunnymood 13.04.2013 16:49
wspaniałe ciacho:)
miki47 01.04.2013 21:09
smakowicie i ciekawie
SmakolykiJoanny 05.03.2013 08:03
Biszkopt to najłatwiejsze i zarazem najtrudniejsze ciasto :)
Kasnaj 01.03.2013 19:57
Bardzo ciekawy deserek :) mniami
Alex_M 28.02.2013 10:04
bardzo fajne ciacho!
Botwinka 26.02.2013 08:37
świetne ciasto
pajbek 25.02.2013 22:33
Super ciasteczko do filiżanki mocnej kawy :-)
Poison1988 25.02.2013 21:59
galaretkę z jagodami lubię najbardziej ze wszystkich w tego rodzaju ciastach :) pięknie się równoważy smakowo z całą resztą :) super!
beniaminek 25.02.2013 21:42
fajne
elficzna 25.02.2013 21:38
piękny...uwielbiam ciasta biszkoptowe
Zdzisław 25.02.2013 21:20
przysmak
Gracer 25.02.2013 21:06
pycha
angelika14 25.02.2013 20:34
pyszne ciasto na każdą okazję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak