pieróg drożdżowy z kapustą

pieróg drożdżowy z kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    30-35 dkg
  • drożdże

    3,5 dkg
  • jajka

    1
  • mleko

    0,5 szklanki
  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • Nadzienie:

  • kapusta kiszona

    0,5 kg
  • cebula

    2-3
  • margaryna

    5 dkg
  • tarta bułka

    2-3 łyżki
  • jajka

    2
  • pieprz, gałka muszkatałowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych wyżej składników przyrządzić ciasto, dobrze wyrobić i odstawić na 1 godzinę by wyrosło. W małej ilości wody ugotować kapustę; gdy będzie miękka odsączyć, wystudzić i posiekać. Następnie podsmażyć na tłuszczu. Na tłuszczu podsmażyć także drobno posiekaną cebulę i połączyć z kapustą. Wbić jajka, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Masę starannie wymieszać z tartą bułkę.
Ciasto rozciągnąć na placek grubości 1 cm w kształcie prostokąta. Na środku placka ułożyć nadzienie. Brzeg zlepić w tzw grzebień. Włożyć do gorącego piekarnika i piec aż się dobrze zrumieni.
Dla uzyskania ładnego koloru, w trakcie pieczenia posmarować pieróg lekko osłodzonym mlekiem.
Podawać z barszczem czerwonym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat