Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieróg drożdżowy z kapustą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30-35 dkg
drożdże 3,5 dkg
jajko 1
mleko 0,5 szklanki
margaryna 0,5 kostki
cukier 1 łyżka
sól do smaku
Nadzienie:
kapusta kiszona 0,5 kg
cebula 2-3
margaryna 5 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
jajko 2
pieprz, gałka muszkatałowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pieróg drożdżowy z kapustą

Z podanych wyżej składników przyrządzić ciasto, dobrze wyrobić i odstawić na 1 godzinę by wyrosło. W małej ilości wody ugotować kapustę; gdy będzie miękka odsączyć, wystudzić i posiekać. Następnie podsmażyć na tłuszczu. Na tłuszczu podsmażyć także drobno posiekaną cebulę i połączyć z kapustą. Wbić jajka, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Masę starannie wymieszać z tartą bułkę.
Ciasto rozciągnąć na placek grubości 1 cm w kształcie prostokąta. Na środku placka ułożyć nadzienie. Brzeg zlepić w tzw grzebień. Włożyć do gorącego piekarnika i piec aż się dobrze zrumieni.
Dla uzyskania ładnego koloru, w trakcie pieczenia posmarować pieróg lekko osłodzonym mlekiem.
Podawać z barszczem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak