mazurek z migdałami

mazurek z migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    60 dkg
  • cukier

    25 dkg
  • masło

    25 dkg
  • jajka

    4
  • migdały

    25 dkg
  • cukier waniliowy

    1 paczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę zagnieść z rozkruszonym masłem i cukrem, gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki wbijać żółtka, dodać cukier waniliowy, ubitą z białek pianę i wszystko dobrze wyrobić. Do wyrobionego ciasta dodać grubo pokrojone migdały, przed krojeniem sparzyć wrzątkiem, by łatwiej było można ściągnąć skórkę. Ciasto rozłożyć na grubość 2,5 cm na posmarowanej margaryną blaszce; nadać kształt trójkątny lub prostokątny. Boki mazurka posmarować białkiem i obłożyć cienkim wałeczkiem ciasta. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztopionym masłem. Piec w niezbyt gorącym piekarniku 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat