Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwykły placek drożdżowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka 75 dag
drożdże 5 dag
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
masło 1/2 kostki
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Zwykły placek drożdżowy

Drożdże należy roztrzepać z łyżką cukru. Dodajemy do nich mąkę 4 łyżki i mleko w temperaturze pokojowej. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym samym czasie do miski dodajemy pozostałą część mąki, cukru oraz wbijamy jajka. Drożdże są gotowe, kiedy urosną. Przekładamy je do miski z resztą składników.
Wyrabiamy ciasto, aby powstała jednolita bryła. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Ciasto powinno być gładkie. Rozciągamy je równo na blasze, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe studzimy i polewamy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.03.2014 19:48
Warto taki piec.
Justyna223 27.02.2013 11:02
dziękuje za miłe komentarze:)
aisza1 26.02.2013 09:08
smaczny
EWI 25.02.2013 21:01
pycha
Zdzisław 25.02.2013 16:40
masło i mleko do placka
Mira85 25.02.2013 16:38
rewelacja
Misada 25.02.2013 16:09
pysznie
Krzysiek3 25.02.2013 15:57
super
Klisza 25.02.2013 15:51
apetycznie wygląda
meg1984 25.02.2013 15:46
bardzo lubię
Iwka 25.02.2013 15:45
pyszny
Silver Teaspoon 25.02.2013 15:41
smaczny
David 25.02.2013 15:39
szybkie i proste, a jakie smaczne
Simeo 25.02.2013 15:37
najlepszy
oilliwka 25.02.2013 15:36
jeszcze szklanka mleka czekoladowego i jestem znów dzieckiem ;)taki placek to nieodłączny element mojego dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak