babka ucierana

babka ucierana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dkg
  • mąka ziemniaczana

    5 dkg
  • masło

    20 dkg
  • cukier puder

    20 dkg
  • jajka

    5
  • cytryna

    1
  • proszek do pieczenia

    0,5 torebki
  • margaryna do smarowania formy

    3 dkg
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • olejek migdałowy

    1 buteleczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z żółtkami i cukrem utrzeć na pulchną masę. W czasie ucierania masła dodać olejek migdałowy i otartą skórkę z cytryny, cytrynę wcześniej starannie umyć. Białka ubić na pianę i wsypać do niej mąkę ziemniaczaną, wycisnąć sok z cytryny i powoli wymieszać.
Formę do pieczenia babki wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Do formy włożyć ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30-40 minut. Sprawdzić cienkim patyczkiem czy jest dobrze upieczona. Do patyka nie powinno przywierać ciasto.
Wyjętą z piekarnika babkę lekko ostudzić. Wyrzucić z formy przez jej odwrócenie. Oprószyć cukrem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat