tort serowy w polewie czekoladowej

tort serowy w polewie czekoladowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5
  • cukier

    25 dkg
  • masło

    15 dkg
  • cukier waniliowy

    2 torebki
  • skórka pomarańczowa

    5 dkg
  • rodzynki

    5 dkg
  • herbatniki

    kilka sztuk
  • Polewa:

  • czekolada

    1 tabliczka
  • orzechy

    kilka sztuk
  • masło

    4 dkg
  • ziemniaki

  • twaróg

    70 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Niekwaśny, dobrze odciśnięty ser zemleć wraz z ugotowanymi ziemniakami. Wysmarować tortownicę masłem i posypać grubo niezbyt drobno pokruszonymi herbatnikami. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do sera dodawać niewielkimi porcjami masę żółtkową i ucierać.
Ubijać białka na sztywną pianę i wymieszać z masą serową dodając do niej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i oprószone mąką rodzynki wcześniej opłukane i osączone. Włożyć masę serową do tortownicy tak aby na środku powstało wybrzuszenie. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu sernik ostudzić, wyjąć z tortownicy, polać polewą.
Polewa: gorzką czekoladę wraz z masłem włożyć do garnka, a ten do większego garnka z gotującą się wodą. Czekoladę i masło stopić. Uważać by woda nie dostała się do naczynia z czekoladą. Po roztopieni dokładnie wymieszać i polać sernik. Na wierzch posypać drobno pokrojone orzechy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

patusia

13.05.2011 13:06
Fajny pomysł :)

usmiech

03.04.2011 17:37
mniam mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat