mazurek z kruszonką

mazurek z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dkg
  • cukier

    15 dkg
  • margaryna

    15 dkg
  • proszek do pieczenia

    paczka
  • żółtka

    2
  • marmolada

    25 dkg
  • mleko

    do zagniecenia
  • olejek waniliowy

    1 bteleczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę usiekać z margaryną. Dodać prócz marmolady wymienione wyżej składniki i zagnieść ciasto, dodając tyle mleka, by było one dostatecznie gęste. Połowę ciasta rozwałkować, uformować w trójkąt lub prostokąt; boki posmarować białkiem i obłożyć wałeczkiem z ciasta, posmarować marmoladą. Pozostałe ciasto zetrzeć na grubej tarce. Podczas tarcia uważać by przedostająca się przez tarkę kruszonka pokryła równomiernie mazurek.
Piec w wysokiej temperaturze ok. 50 minut. Gorący mazurek krajać na kawałki w dowolnej wielkości.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

magical66

05.10.2011 16:30
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat