Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbatniki Cytrynowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka pszenna 300 g
mąka kukurydzian 150 g
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 130 g
skórka z cytryny 3 sztuki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Herbatniki Cytrynowe

3 duże cytryny dobrze umyć, wyparzyć i następnie zetrzeć na tarce.

Masło utrzeć z cukrem i skórką ze startych cytryn na jednolitą masę. Najlepiej w blenderze. Następnie dodać połowę przesianych mąk wraz żółtkami i szczyptą soli i zblendować. Jeśli blender jest mocny, można dodać pozostałą mąkę, jeśli nie, wyjąć ciasto z blendera i przełożyć do miski, dodać resztę mąki i wyrobić szybko ciasto ręcznie. Gdyby ciasto okazało się za suche, należy dodać ok 2-3 łyżek gęstej słodkiej śmietany. Wyrobione ciasto umieścić na ok. 30 minut w lodówce.

Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. W tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5mm, powycinać kształty i ułożyć na pergaminie do pieczenia.
Piec na złoty kolor - ok. 8-10 minut na środkowym stopniu.
Studzić na siatce.

Przepis na ok. 45-50sztuk ciastek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 03.03.2013 10:47
dla mnie to bardzo ciekawy przepis
GOSIA18 24.02.2013 15:49
pyszne
Mira85 24.02.2013 10:39
ciekawy przepis
Ania28 24.02.2013 10:23
może spróbuję sama zrobić...
Gary Michy 24.02.2013 10:11
Mmm fajnie się prezentują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak