Przepis i sposób przygotowania na: Herbatniki Cytrynowe
Masło utrzeć z cukrem i skórką ze startych cytryn na jednolitą masę. Najlepiej w blenderze. Następnie dodać połowę przesianych mąk wraz żółtkami i szczyptą soli i zblendować. Jeśli blender jest mocny, można dodać pozostałą mąkę, jeśli nie, wyjąć ciasto z blendera i przełożyć do miski, dodać resztę mąki i wyrobić szybko ciasto ręcznie. Gdyby ciasto okazało się za suche, należy dodać ok 2-3 łyżek gęstej słodkiej śmietany. Wyrobione ciasto umieścić na ok. 30 minut w lodówce.
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. W tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5mm, powycinać kształty i ułożyć na pergaminie do pieczenia.
Piec na złoty kolor - ok. 8-10 minut na środkowym stopniu.
Studzić na siatce.
Przepis na ok. 45-50sztuk ciastek.