Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 500 ml
margaryna 1 kostka
mąka tortowa 2 szklanki
jaja 8 sztuk
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 0,5 szklanki
śmietan fix 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

W garnku zagotować wodę z margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę i cały czas mieszać. Jak ciasto odchodzi od ścianek i ma jednolitą konsystencję, zdjąć z gazu i pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Szprycą kuchenną wyciskać małe kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut.

Już zimne ptysie nadziewamy ulubionym nadzieniem. W tym wypadku ubita śmietana 30% z dodatkiem śmietan-fix`u i cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 02.03.2013 22:17
aż ślinka cieknie na ten widok:D
gottrina 24.02.2013 10:29
super
monisia1977 24.02.2013 09:26
pycha
elficzna 23.02.2013 23:58
piekne wyszły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak