Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z suszonymi grzybami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 400 gram
bulion 3 szklanki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
grzyby suszone 2 garście
wino białe wytrawne 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z suszonymi grzybami

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Następnie należy je odcedzić przez gęste sito. Grzyby drobno pokroić. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła z odrobiną oliwy i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać grzyby, chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż i smażyć chwilę. W trakcie smażenia ryżu wcisnąć 2 ząbki czosnku. Dodać wino i mieszając czekać, aż odparuje. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Jak wino wyparuje dodawać po 1/2 szklanki bulionu zmieszanego z wodą z grzybów. Powtarzać przez ok. 20 min, aż ryż będzie wystarczająco miękki z zewnątrz i lekko twardawy w środku. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i łyżkę masła, wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adrian3 23.02.2013 21:30
super
Ela6 23.02.2013 21:26
mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak