Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki w cieście piwno-szafranowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 1/2 kg
piwo 125 ml
białko 2 szt
mąka pszenna 1/2 szkl
oliwa 2 łyżki
Szafran nitki Prymat szczypta
olej do smażenia
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w cieście piwno-szafranowym

Krewetki obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki.

Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo łączymy z piwem. Dodajemy szafran, sól i oliwę, mieszamy aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy na pół godziny.

Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z ciastem.

Każdą krewetkę zanurzany w cieście trzymając za ogonek i smażymy na złoty kolor w dobrze rozgrzanym głębokim oleju.

Nie należy wrzucać zbyt wielu krewetek jednocześnie ponieważ temperatura oleju może zbytnio się obniżyć.

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu wykładamy usmażone krewetki na papierowy ręcznik.

Podajemy z sosem chilli lub czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 04.02.2012 15:18
No w takim cieście jeszcze nie próbowałam :)
Goya 24.01.2012 22:33
hmm
Koper 22.08.2011 22:23
dla mnie bomba!
jolaxa 23.02.2011 22:36
pewnie smakuje wyśmienicie
Renata34 18.01.2011 19:22
mniammm
PaniMISIOWA 26.10.2010 16:42
uwielbiam!!!
eli_555 30.08.2010 23:51
Pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak