Krewetki w cieście piwno-szafranowym

Krewetki w cieście piwno-szafranowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki duże

    1/2 kg
  • piwo

    125 ml
  • białka

    2 szt
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • szafran

    szczypta
  • olej do smażenia

  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krewetki obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki.

Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo łączymy z piwem. Dodajemy szafran, sól i oliwę, mieszamy aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy na pół godziny.

Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z ciastem.

Każdą krewetkę zanurzany w cieście trzymając za ogonek i smażymy na złoty kolor w dobrze rozgrzanym głębokim oleju.

Nie należy wrzucać zbyt wielu krewetek jednocześnie ponieważ temperatura oleju może zbytnio się obniżyć.

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu wykładamy usmażone krewetki na papierowy ręcznik.

Podajemy z sosem chilli lub czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

04.02.2012 15:18
No w takim cieście jeszcze nie próbowałam :)

Goya

24.01.2012 22:33
hmm

Koper

22.08.2011 22:23
dla mnie bomba!

jolaxa

23.02.2011 22:36
pewnie smakuje wyśmienicie

Renata34

18.01.2011 19:22
mniammm

PaniMISIOWA

26.10.2010 16:42
uwielbiam!!!

eli_555

30.08.2010 23:51
Pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat