Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWA WĘDZONA SZYNKA

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 4 szt
marynata
Liść laurowy suszony Prymat 8-10 szt
sól do smaku
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 op
tymianek 1/2 op
Ziele angielskie całe Prymat ok.20 szt.
oregano 1/2 op

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWA WĘDZONA SZYNKA

Kroki postępowania

1
Wszystkie zioła wsypujemy w miseczkę i zalewamy gorącą wodą aby wydobyć zapach i smak ziół i przeszło na szynki. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (wody tyle aby objęło wszystkie szynki), a najlepiej sprawdzić czy jest wystarczająco dużo soli, wrzucamy surowe jajko i kiedy wypłynie tzn., że wystarczy soli, ale musi się dobrze rozpuścić. Dodajemy zioła i wkładamy mięso, trzymamy w marynacie ok. 3-4 dni.
Krok 1 - DOMOWA WĘDZONA SZYNKA foto
2
Po wyjęciu z marynaty wkładamy w siatkę na szynki, zaczepiamy sznurek i wędzimy ok. 4-5 godz. na małym ogniu.
Krok 2 - DOMOWA WĘDZONA SZYNKA foto
3
Po tym czasie mięso wkładamy do gorącej wody i zaparzamy tak ok.1 godz. na małym ogniu. Następnie studzimy.
SMACZNEGO !!!!!
Krok 3 - DOMOWA WĘDZONA SZYNKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 12.04.2013 14:52
domowa najlepsza :-)
Joanna23 04.03.2013 18:19
swojska szyneczka najlepsza
fotoviderek 24.02.2013 08:43
To lubię. Pycha :)
miroslawa 24.02.2013 06:59
fantastyczna, domowa najlepsza
pajbek 23.02.2013 22:38
Jednym słowem smaczna :-)
gosia56 23.02.2013 21:09
super
Andrzej8 23.02.2013 20:51
Super
Katarzyna34 23.02.2013 20:39
swojska szyneczka super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak