Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślany chlebek "Słonecznik"

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 700 gram
mleko 250 gram
masło 125 gram
drożdże 40 gram
jaja 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
DODATKOWO:
masło 100 gram
jajko 1 sztuka
sezam
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Maślany chlebek "Słonecznik"

Kroki postępowania

1
Drożdże rozmieszać z cukrem i solą, dolać letnie mleko, wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 1 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
2
Wlać zaczyn do reszty mąki, dodać roztopione i ostudzone masło, jajka i wyrobić ciasto, aż będzie "odchodziło" od ręki.
Krok 2 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
3
Odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Krok 3 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
4
Z wyrośniętego ciasta zrobić trzy kulki: dużą, średnią i małą. Dużą kulkę podzielić na 5 równych części, rozwałkować na okrągło, tak aby pasowało do okrągłej formy (można użyć spodu od tortownicy). Posmarować warstwę roztopionym, ostudzonym masłem, na niej położyć następne kółko, znowu posmarować masłem i tak do ostatniego, które ma zostać suche.
Krok 4 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
5
Nałożone warstwy ciasta naciąć ostrym nożem na osiem części, zostawiając około 2 cm na końcu ciasta nieprzecięte.
Krok 5 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
6
Wszystkie części wywinąć na zewnątrz.
Krok 6 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
7
Analogicznie do pierwszej części ciasta, postępować z drugą. Podzielić średnią kulkę na 5 części, posmarować masłem kolejne nałożone warstwy, aż do ostatniej, którą należy zostawić suchą. Naciąć nożem ponownie na osiem części, zostawiając końcówki nieprzecięte.
Krok 7 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
8
Tym razem końcówki wywinąć w przerwy pomiędzy wywiniętymi końcówkami pierwszej warstwy.
Krok 8 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
9
Ostatnią, najmniejszą kulkę podzielić znowu na 5 części, wyrobić tak, aby pasowały do pustego środka formy. Posmarować kolejno wszystkie warstwy masłem, poza ostatnią. Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 9 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
10
Posmarować całość rozmąconym jajem, środek posypać makiem, a "płatki" sezamem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Krok 10 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto
11
Najlepiej smakuje ciepłe z masłem, miodem lub konfiturą.
Smacznego !!!
Krok 11 - Maślany chlebek "Słonecznik" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 20.04.2014 13:27
wygląda bardzo ciekawie :)
Beata23 18.04.2014 17:29
pięknie wygląda
IZABELA29 14.04.2014 08:59
robiłam kiedyś pyszny
Ola1young 07.04.2014 15:43
dla mnie rewelacja :)
AGNIESZKA144 03.04.2014 11:27
ślicznie wygląda
kate.500 01.04.2014 19:00
pieknie wyglada
Krystyna32 17.01.2014 08:18
śliczny chlebek
Lis 14.01.2014 18:30
Bajeczny ten chlebek:)
alaaa 04.01.2014 21:00
ale cudny, wyszedł Ci rewelacyjnie
Angelika10 20.12.2013 14:39
świetny chlebek
Agnieszka-87-25 13.11.2013 08:18
wow piękny!!
Malgorzata549 27.09.2013 13:01
dużo pracy ale efekt super
pati100015 26.09.2013 02:00
rewelacyjny chlebek - aż szkoda go jeść
Beatris 16.09.2013 11:52
Cudnie wygląda ten chlebek.
pasta 02.09.2013 22:54
upiekłam i smakuje wyśmienicie, ciasto ma świetną konsystencję, łatwo się wyrabia, polecam z przekonaniem!
Stenka 25.08.2013 17:02
pięknie wygląda
caralajna 15.08.2013 08:48
efektowne :)
dianix 18.06.2013 17:47
słowo cudo jest zbyt małe! życzę tytułu doradcy miesiaca:)
kasienka23 03.06.2013 08:28
dużo pracy ale świetny efekt końcowy :)
malaczarna23 23.05.2013 10:01
wygląda niesamowicie! masz wielki talent
Botwinka 19.05.2013 16:45
cudeńko :)
bietka 10.05.2013 08:03
bardzo fajny przepis :)
berys18 29.04.2013 12:29
cudnie wygląda
Milena87 27.04.2013 23:04
piękny chlebek
Piter 31 23.04.2013 14:34
Wygląda extra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak