Papryka w czerwonym sosie

Papryka w czerwonym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok pomidorowy

    250 ml
  • śmietana 18-procentowa

    125 ml
  • ketchup

    2 łyżki
  • siekany szczypiotrek

    4 łyżki
  • siekana pietruszka

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion

    1 kostka
  • cebula

    3 szt
  • papryka czerwona

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Obraną cebulę przekroić na pół i pokroić. Czerwoną lub zielona paprykę pokroić w cieniutkie paski.
2. na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, mieszając podsmażyć na nim paprykę aż stanie się szklista i zacznie pachnieć, podsmażona wyjąć.
3. Do tłuszczu ze smażenia dodać 2 łyżki oleju i cebulę, mieszając dusić na złoty kolor. Dodać sok pomidorowy, bulion, śmietanę i ketchup. Ugotować gęsty sos.
4. Czosnek rozgnieść i dodać do sosu wraz z suszonymi ziołami. Sos przyprawić sola i pieprzem.
5. Paprykę włożyć do sosu, gotować na średnim ogniu 5 min. Doprawić do smaku. Posypać świeżymi ziołami.

Podawać jako dodatek np. do placków ziemniaczanych

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ajres

29.03.2012 22:22
dobre

ajres

29.03.2012 22:22
dobre

agogo2

31.12.2011 11:52
super

cooleczka

13.10.2011 17:32
pycha :) ja dodałam jeszcze paprykę chili, bo lubię pikantne jedzenie

cooleczka

13.10.2011 17:32
pycha :) ja dodałam jeszcze paprykę chili, bo lubię pikantne jedzenie

Małgorzata112

20.07.2010 12:29
fajowy

Zofia12

20.07.2010 11:10
Mega boski sos praktycznie do wszystkiego!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat