Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z pokrzywy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
pokrzywa 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z pokrzywy

Liście z młodej pokrzywy dokładnie wypłukać i drobno pokroić. Przygotować sos z łyżki soku z cytryny, łyżki dobrej oliwy, ząbka drobno pokrojonego czosnku i szczyptu cukru i soli. Dokładnie wymieszać składniki sosu i polać nim pokrzywę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 23.10.2013 11:51
takiej nie jadłam
matesko 25.02.2013 10:56
nigdy jeszcze nie jadłam, ale jak będzie pokrzywa to zrobię
Stenka 23.02.2013 15:27
Mlode pokrzywy, takie kwietniowe i majowe sa delikatne i można je z powodzeiniem jeść na surowo. Pokrzywa ma dużo makro i mikroelementów, ułatwia przemianę materii, zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi, działa przeciwreuatycznie i przeciwrakowo, obniża poziom cukru, ułatwia wydalanie szkodliwych produktów przemiany materi.
Mysiunia 23.02.2013 13:19
W mojej kuchni potrawy z pokrzyw przyrządzam dość często i bardzo je lubię, jednak nigdy nie odważyłabym się jej zjeść w stanie surowym. Fakt, że po dokładnym posiekaniu pokrzywa traci większość swoich właściwości parzących, niemniej jednak dalej one pozostają. Osobiście zamiast płukania pokrzyw wolałabym je przelać wrzątkiem
Ania321 23.02.2013 11:39
nigdy nie jadłam pokrzywy, może warto to nadrobić
artur7 23.02.2013 11:21
zdrowe
okrysia 23.02.2013 11:05
Smaczne to!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak