Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z pomidorami i cukinią pod beszamelem

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory krojone 400 gram
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
cukinia 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
ser gorgonzola 250 gram
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
sól do smaku
sos beszamelowy
masło 50 gram
mąka 50 gram
mleko letnie 1/2 litra
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
cannelloni 250 gram
oliwki 1 garść
oregano 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z pomidorami i cukinią pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na oliwie. Dodać drobno pokrojoną cukinię i dusić kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Dusić chwilę aż odparuje większość płynu. Zagęścić koncentratem pomidorowym, Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Zestawić z ognia i przestudzić.
Do wystudzonego sosu dodać pokrojony w kosteczkę ser i oliwki pokrojone w plasterki. wymieszać wszystkie składniki.
Krok 1 - Cannelloni z pomidorami i cukinią pod beszamelem foto
2
Gotowym sosem napełnić makaron i układać go w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
Krok 2 - Cannelloni z pomidorami i cukinią pod beszamelem foto
3
W garnczku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać letnie mleko, nie doprowadzając do wrzenia, cały czas energicznie mieszając, aż beszamel zacznie gęstnieć, a w wyniku gotowania zaczną się tworzyć pierwsze bąbelki. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos wylać na makaron ułożony w naczyniu.
Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Krok 3 - Cannelloni z pomidorami i cukinią pod beszamelem foto
4
Makaron polany sosem zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Krok 4 - Cannelloni z pomidorami i cukinią pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 26.12.2014 21:50
pysznie i tak jak lubię
usmiech 27.08.2013 07:50
ładnie wygląda
Granita 29.05.2013 09:05
ciekawe danie
mysza620 22.04.2013 23:43
kusząca potrawa
Fiffi 22.03.2013 23:54
aż człowiek robi się głodny od ogladania
Poison1988 23.02.2013 21:49
tak smacznych przepisów powinni zakazać ;) rewelacja!
cooleczka 23.02.2013 16:37
prezentuje się wyśmienicie
PaniMISIOWA 23.02.2013 15:53
pycha!
Alex_M 23.02.2013 13:19
smaczne :)
adelajda 23.02.2013 12:01
super
fotoviderek 23.02.2013 08:49
Pyszności. Mniam, mniam :)
pajbek 23.02.2013 00:39
Pyszne :-)
ONY_za_kare 22.02.2013 23:16
pysznie!
Sroczka 22.02.2013 22:57
Taki obiad to ja bardzo chętnie zjem.
Ewa6274879 22.02.2013 22:37
świetna wegetariańska wersja cannelloni - na pewno skorzystam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak