Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik sześciodniowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
miód prawdziwy 25 dag
cukier 12 dag
masło 10 dag
jajko 2
pomarańcza 1
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka
skórka z pomarańczy kandyzowan 1 łyżka
woda 1/2 (gorąca)
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 opakowania
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik sześciodniowy

Kroki postępowania

1
Miód i cukier umieścić w garnku. Podgrzewać na dużym ogniu, aż zbrązowieje.
Krok 1 - Piernik sześciodniowy foto
2
Następnie wlać ½ szklanki gorącej wody. Najlepiej wodę wlewać na dwa razy i mieszać przy tym energicznie (należy uważać żeby nie poparzyć się wydzielającą parą).
Krok 2 - Piernik sześciodniowy foto
3
Garnek zestawić z ognia, dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać, aż się rozpuści. Całość wystudzić.
Krok 3 - Piernik sześciodniowy foto
4
Do ostudzonej masy dodać roztrzepane żółtka i wymieszać.
Krok 4 - Piernik sześciodniowy foto
5
Orzechy pokroić na mniejsze części, sparzyć wrzątkiem i dodać do masy. Dodać także skórkę pomarańczy i całość wymieszać.
Krok 5 - Piernik sześciodniowy foto
6
Mąkę razem z sodą przesiać przez sito, dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Dodać porcjami do masy miksując mikserem na małych obrotach.
Krok 6 - Piernik sześciodniowy foto
7
Oddzielone białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy piernikowej.
Krok 7 - Piernik sześciodniowy foto
8
Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę wylać masę i piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Krok 8 - Piernik sześciodniowy foto
9
Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić w chłodne miejsce (balkon) na 6 dni.
Krok 9 - Piernik sześciodniowy foto
10
Po sześciu dniach piernik jest gotowy do spożycia. Brzegi ciasta posmarować lukrem przygotowanym następująco: pomarańczę obieramy z przezroczystych błonek i miksujemy z sokiem z cytryny. Następnie dodać cukier puder i wymieszać. Smacznego.
Krok 10 - Piernik sześciodniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 09.03.2013 14:23
ależ apetyczny
Grażyna13 01.03.2013 21:40
Lubię pierniki. Taki o smaku pomarańczy i wilgotny na pewno by mi smakował :)
pacpaw 25.02.2013 23:02
piernik trzymamy głównie po to, aby nabrał wilgoci i nie był zbyt suchy. Smak też jest podobno szlachetniejszy :o) Można oczywiście spożywać również od razu ale to nie to samo.
Puszcza 25.02.2013 15:47
ciekawi mnie ten czas oczekiwania.... czemu ma słuzyc, trudno tyle bedzie wytrzymac.
aginaa 23.02.2013 20:30
pyszne
MAR3STA 23.02.2013 19:27
super pierniczek, tylko że ja nie wytrzymam aż 6 dni;)
anemon 23.02.2013 11:20
Potrzeba sporo cierpliwości aby go skosztować, ale domyślam się, że warto było.
Katarzyna/kate1980 22.02.2013 22:42
na następne święta przepis będzie jak znalazł
justys759 22.02.2013 21:26
uwielbiam:)
KasiaK90 22.02.2013 21:06
nie wiem czy wytrzymałabym te 6 dni :) pyszny pierniczek
caralajna 22.02.2013 20:36
na dobre warto poczekać.. fajny pomysł z pomarańczowym lukrem :)
Małgorzata106 22.02.2013 20:26
super
jolanta19 22.02.2013 20:14
mniam
marcia7 22.02.2013 20:12
wyśmienity
ewelinapac 22.02.2013 20:08
pyszny
noninka77 22.02.2013 20:07
nie jadłam jeszcze
pycia9 22.02.2013 20:00
ooo, na pewno jest przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak