Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • oliwa z oliwek

    6 łyżek
  • sok pomidorowy

    0,5 litra
  • papryka zielona

    1 sz
  • bakłażan

    1 szt
  • pomidory

    250 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz biały mielony

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drobno pokrojoną cebulę poddusić na złoty kolor na 2 łyczkach oliwy. Dodać ryz i zeszklić. Powoli dodawać sos pomidorowy tak, aby ryz przez cały czas się gotował. Podstolic i dusić jeszcze jakiś czas pod przykryciem.
2. Bakłażan pokroić w centymetrową kostkę i wymieszać z ½ łyżeczki soli. Paprykę pokroić w paski.
3. Z pomidorów wyciąć twardą cześć przy szypułce, obrać pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić na mniejsze kawałki.
4. Obrany czosnek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana lekko odcisnąć i osuszyć.
5. Czosnek zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodać warzywa, poddusić często obracając, tak aby wszystkie jednakowo zmiękły.
6. Doprawić sola i pieprzem, można dodać czarne oliwki, ja tak robię.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Zofia12

20.07.2010 11:12
jest trochę dłubaniny ale się opłaci:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat