Risotto Milanese z podrobami drobiowymi

Risotto Milanese z podrobami drobiowymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebuli

    2 szt.
  • masła

    1 łyżka
  • wątróbek drobiowych

    20 dag
  • żołądków drobiowych

    15 dag
  • koncentratu pomidorowego

    2 łyżki
  • armezanu

    20 dag
  • mąki pszennej

    5 łyżek
  • sól, pieprz, czosnek świeży, majeranek

    do smaku
  • bulion drobiowy

    300 ml
  • ryż

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żołądki drobiowe oraz wątróbkę oczyścić, umyć, obgotować. Wątróbkę oczyścić, obrać z błon, umyć i osuszyć. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek po 5 minut z każdej strony. Po zmianie stron posolić i posypać pieprzem, dodać posiekany czosnek i majeranek. Podsmażyć razem z przyprawami, wyjąć ona papierowy ręcznik i osuszyć. Na pozostały tłuszcz włożyć obgotowane żołądki, posypać solą i pieprzem i krótko obsmażać. Osuszyć.

Cebule pokroić w drobniutką kostkę, dodać do masła rozgrzanego na patelni i zeszklić tak, by się nie zarumieniła. Wsypać ryż. Całość smażyć na wolnym ogniu do czasu, aż ryż nabierze bladego żółtego koloru. Podlewać bulionem drobiowym w niewielkich ilościach (po 2-3 łyżki). Gdy ryż będzie miękki dodać pokrojone w paski podroby. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Wyjąć na półmisek, obficie posypać startym parmezanem i od razu podawać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasienka23

24.12.2011 18:50
ciekawy przepis

noculos

12.09.2010 21:31
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat