Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto Milanese z podrobami drobiowymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebuli 2 szt.
masła 1 łyżka
wątróbek drobiowych 20 dag
żołądków drobiowych 15 dag
koncentratu pomidorowego 2 łyżki
armezanu 20 dag
mąki pszennej 5 łyżek
sól, pieprz, czosnek świeży, majeranek do smaku
bulion drobiowy 300 ml
ryż 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto Milanese z podrobami drobiowymi

Żołądki drobiowe oraz wątróbkę oczyścić, umyć, obgotować. Wątróbkę oczyścić, obrać z błon, umyć i osuszyć. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek po 5 minut z każdej strony. Po zmianie stron posolić i posypać pieprzem, dodać posiekany czosnek i majeranek. Podsmażyć razem z przyprawami, wyjąć ona papierowy ręcznik i osuszyć. Na pozostały tłuszcz włożyć obgotowane żołądki, posypać solą i pieprzem i krótko obsmażać. Osuszyć.

Cebule pokroić w drobniutką kostkę, dodać do masła rozgrzanego na patelni i zeszklić tak, by się nie zarumieniła. Wsypać ryż. Całość smażyć na wolnym ogniu do czasu, aż ryż nabierze bladego żółtego koloru. Podlewać bulionem drobiowym w niewielkich ilościach (po 2-3 łyżki). Gdy ryż będzie miękki dodać pokrojone w paski podroby. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Wyjąć na półmisek, obficie posypać startym parmezanem i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 24.12.2011 18:50
ciekawy przepis
noculos 12.09.2010 21:31
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak