Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło z orzechów włoskich

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie 2 szklanki
syrop z agawy 2 łyżki
cynamon 1 szczypta
olej roślinny 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Masło z orzechów włoskich

Orzechu wyłuskane wykładamy na blachę i prażymy 10 min., w nagrzanym do 150 stopni piekarniku, co jakiś czas przemieszać, aby równomiernie się uprażyły.

Po tym czasie, przerzucić na czystą ściereczkę, zawinąć i trzeć, aby skórka zeszła z nich.
Teraz zaczyna się zabawa, aby rozdzielić obrane orzechy od skórek.
Orzechy wrzucamy do blendera, dodajemy syrop, sól, cynamon i miksujemy, dodajemy olej, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Przekładamy do słoiczka i delektujemy się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 28.07.2013 16:25
rewelacja!!!
Ewa104 28.07.2013 11:02
czym mogę zastąpić syrop z agawy?
nogawkuchni 22.02.2013 12:52
Świetny przepis, pożywne i smakowite masełko, wygląda genialnie, a zapewne jest jeszcze bardziej znakomite przy degustacji, oj zjadłabym kanapkę z takim masełkiem na śniadanie i do tego ciepła,lekko słodka kawa z mlekiem.
Paolcia 22.02.2013 09:31
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak