Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowa zachęta

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mascarpone 250 g
cukier kryształ 250 g
cukier puder 80 g
mąka pszenna 80 g
śmietana 30% 300 ml
olej rzepakowy 50 ml
mleko 50 ml
kakao 4 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
ekstrakt cytrynowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia ¾ łyżeczki
jajko 4 szt.
białko 3 szt.
skórka otarta z połowy cytryny
wiśnie 800 g
jogurt grecki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowa zachęta

Kroki postępowania

1
Do misy wbić całe jaja. Dodać do nich 50 g cukru kryształu, a następnie ubić na puszystą masę.
Krok 1 - Wiśniowa zachęta foto
2
Do masy jajecznej dodać olej rzepakowy oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z 2 łyżkami kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Wiśniowa zachęta foto
3
Przygotowane ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić.
Krok 3 - Wiśniowa zachęta foto
4
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając małymi porcjami dodawać 100 g cukru. Na samym końcu połączyć z łyżeczką ekstraktu cytrynowego i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć do formy, w której pieczone było ciasto czekoladowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130°C. Piec 60 minut. Wyjąć z formy i ostudzić.
Krok 4 - Wiśniowa zachęta foto
5
W garnku umieścić zamrożone wiśnie. Dodać do nich 100 g cukru kryształu i 100 ml zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż cały płyn wyparuje (około 30 minut).
Krok 5 - Wiśniowa zachęta foto
6
Wiśnie przetrzeć przez sito.
Krok 6 - Wiśniowa zachęta foto
7
Do misy przełożyć mascarpone oraz jogurt grecki. Dodać cukier puder i skórkę otartą z cytryny. Wymieszać.
Krok 7 - Wiśniowa zachęta foto
8
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowo - jajecznej razem z żelatyną namoczoną wcześniej w gorącym mleku oraz ekstraktem cytrynowym. Połączyć składniki.
Krok 8 - Wiśniowa zachęta foto
9
Dno tortownicy ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić przygotowane ciasto czekoladowe, a na cieście czekoladowym połowę przygotowanej masy. Wstawić do lodówki na 10 minut.
Krok 9 - Wiśniowa zachęta foto
10
Do pozostałej masy dodać przetarte wiśnie. Wymieszać.
Krok 10 - Wiśniowa zachęta foto
11
Masę wiśniową równomiernie rozprowadzić jako kolejną warstwę deseru.
Krok 11 - Wiśniowa zachęta foto
12
Na wierzch delikatnie nałożyć bezę. Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Krok 12 - Wiśniowa zachęta foto
13
Przed podaniem oprószyć pozostałym kakao.
Krok 13 - Wiśniowa zachęta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 19.04.2014 08:25
to ciasto zachęca do zjedzenia ;)
krokus 05.04.2014 10:13
chętnie bym zjadła nawet nie musiałabym być zachęcana :)
Lidka19880 14.02.2014 13:17
cudowne ciasto..godne wypróbowania
Misiabe 22.02.2013 14:04
Rewelacja! wiśnie i beza... no zjadłabym kawałeczek :P
babajaga1969 22.02.2013 12:03
no, faktycznie - to ciasteczko zachęca do zjedzenia go - jak w nazwie - smaczne :)
Katarzyna34 22.02.2013 10:30
wygląda obłędnie
miroslawa 22.02.2013 04:36
bajeczne ciacho!!!!
Zdzisław 21.02.2013 22:59
jestem zachęcony na kawałek ciasta
Sroczka 21.02.2013 22:50
Pyszne ciasto. Z chęcią zjadłabym kawałeczek.
IwonaDD 21.02.2013 22:48
zachęta ? to jest pokusa :))))))))
Agnieszka_B 21.02.2013 22:35
Osobiście ze zdjęć jestem średnio zadowolona, ale bardzo dziękuje. I dodam, że ciasto wyszło przepyszne :D
Noruas 21.02.2013 22:27
Bardzo apetyczne ciasto, zdjęcia super, dokładnie wszystko opisane i sfotografowane.
marta19 21.02.2013 22:10
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak