Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 300g
masło 200g
cukier puder 100g
cukier waniliowy 1
żółtko jajek 2
masa
Masa śmietankowa 1
słodka śmietanka 0,5l
owoce sezonowe 500g

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki

Mąkę przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier i żółtka. Ciasto zagnieść na gładką masę i wstawić no godzinę do lodówki. Do lodówki włożyć również śmietankę, aby się dobrze schłodziła. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Foremki do babeczek dokładnie wysmarować tłuszczem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim wysmarowane tłuszczem foremki. Na dnie ciasto ponakłuwać widelcem. foremki z ciasta wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 min.
Wystudzone babeczki wyjąć z foremek. Przygotować masę: schłodzoną śmietankę ubijać mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę śmietankową o smaku waniliowym, delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wyłożyć na upieczone babeczki. Udekorować owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 24.04.2013 21:03
przepyszne słodkości :P)
Mira85 21.02.2013 13:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak