Orzechowiec

Orzechowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • masło

    10 dag
  • śmietana

    3 łyżki
  • miód

    3 łyżki
  • masa

  • masło

    1 szt
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    2 szkl
  • polewa orzechowa

  • masło

    0,5 kostki
  • miód

    3 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    1 grubo siekane
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i wyłożyć na 2 blachy. Foremka 25/36.
Polewa orzechowa:
Wszystkie składniki polewy smażymy na patelni przez 15 minut. Gotową polewą rozprowadzamy na jednej części ciasta.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 15- 30 minut.
Masa:
Z budyni, mleka i cukru gotujemy budyń. Zimny ucieramy z masłem. Ciasto przekładamy budyniem. U góry dajemy ciasto z orzechami. Placek dobry jest na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

05.04.2016 10:28
smaczne ciasto

Maridka19

15.12.2014 14:37
pysznie to wygląda :)

Jagódka77

10.10.2014 13:20
pyszne ciasto

Ewelina1991

13.05.2014 08:04
na każdą okazję wypiek

karolina1869

28.02.2014 15:25
bardzo bardzo dobre

Przepisy Joanny

28.02.2014 08:54
pyszne, moje ulubione ciasto

norweska20

12.01.2014 18:14
super przepis ..smakowite ciasto

romanrafal

22.12.2013 12:35
przepyszne ciasto

fotoviderek

08.12.2013 11:56
Moje smaki, pycha :)

as28

24.11.2013 19:37
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat