Proszek pieczarkowy

Proszek pieczarkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarek

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na dość grube plastry. Ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 100 stopni. Suszyć przez około 2 godziny. Ostudzić. Czynność tę powtarzać kilkakrotnie w równych odstępach czasowych (1 godziny suszenia, 1 godzina przerwy) do czasu, aż plastry pieczarek będą suche, ale łatwe do kruszenia. Przełożyć je do moździerza i utłuc najdrobniej jak to tylko możliwe. Można również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przesypać do pojemniczków i szczelnie zamknąć. Tak przygotowany proszek pieczarkowy jest idealnym dodatkiem do sosów i marynat mięsnych.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka_86

11.12.2011 13:37
fajny sposob

ilka_86

11.12.2011 13:37
fajny sposob

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat