Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proszek pieczarkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarek 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Proszek pieczarkowy

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na dość grube plastry. Ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 100 stopni. Suszyć przez około 2 godziny. Ostudzić. Czynność tę powtarzać kilkakrotnie w równych odstępach czasowych (1 godziny suszenia, 1 godzina przerwy) do czasu, aż plastry pieczarek będą suche, ale łatwe do kruszenia. Przełożyć je do moździerza i utłuc najdrobniej jak to tylko możliwe. Można również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przesypać do pojemniczków i szczelnie zamknąć. Tak przygotowany proszek pieczarkowy jest idealnym dodatkiem do sosów i marynat mięsnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 11.12.2011 13:37
fajny sposob
ilka_86 11.12.2011 13:37
fajny sposob

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak