Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Legumina z konfiturą porzeczkową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwonych porzeczek 1 kg
cukru kryształu 1,3 kg
nalewki malinowej 4 łyżki
białek 6 szt.
cukru pudru 18 dag
śmietany 30% 250 ml
czekolady mlecznej 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Legumina z konfiturą porzeczkową

Konfitura porzeczkowa: czerwone porzeczki obrać, opłukać, osączyć i przełożyć na patelnię. Podlać wodą i dusić owoce pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać cukier kryształ i zasmażać owoce tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce zgęstnieją. Wymieszać z nalewką malinową, ostudzić.

Białka ubić na sztywna pianę. Cały czas ubijając dodać 10 dag cukru pudru, a następnie gdy zgęstnieje – ostudzonej konfitury porzeczkowej i kilka kropel soku z cytryny. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć przygotowana masę i zapiekać około 25 minut (temperatura 170 stopni). Ostudzić. Ubić śmietanę 30%, dodać pozostały cukier puder i cały czas ubijać. Gdy zgęstnieje wyłożyć równomiernie na upieczona leguminę. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 25.03.2012 23:04
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak