Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Inkluz

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białek 5 szt.
cukru pudru 8 dag
wanilii 1/2 laski
masła 2 łyżki
wiśni 2 kg
cukru kryształu 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Inkluz

Wiśnie w syropie: wiśnie opłukać, osuszyć i wydrylować. Włożyć owoce do dużego garnka i dodać połowę cukru kryształu. Gotować aż do wrzenia, delikatnie mieszając, by owoce się nie rozpadły. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin do wystudzenia. Dodać pozostały cukier kryształ i powtórnie gotować aż do wrzenia. Pozostawić na kolejne 12 godzin. Zagotować do wrzenia. Ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i startą wanilię. Ponownie ubić na sztywno. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, równomiernie ułożyć ubitą pianę, tak aby po środku powstało wklęśnięcie. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 20 minut. Po tym czasie piecyk wyłączyć, uchylić drzwiczki i trzymać leguminę w piecyku jeszcze przez 2 godziny, aż zupełnie uschnie. Wyjąć, w zgłębienie nałożyć wiśni w syropie i ponownie wstawić do piecyka do temperatury 170 stopni na 10 minut. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak