Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi miłości

4.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
mleko 1 szkl
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
Farsz:
mięso mielone 1/2 kg
Kukurydza z Puszki 4 łyżki
biała fasola 1/2 puszki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
jajko 1 szt
drożdże świeże 4 dag
papryka czerwona 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi miłości

Kroki postępowania

1
Drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru, zalać 4 łyżkami letniej przegotowanej wody. Rozetrzeć, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej oraz resztę letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Pierogi miłości foto
2
Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wycinać serca.
Krok 2 - Pierogi miłości foto
3
Mięso urobić, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę. Paprykę oczyścić, dodać do mięsa. Dodać osączoną kukurydzę oraz fasolę. Dusić chwilkę. Następnie podlać odrobiną wody, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dusić na małym ogniu ok. 8min.
Krok 3 - Pierogi miłości foto
4
Nakładać farsz, przykryć drugim sercem.
Krok 4 - Pierogi miłości foto
5
Zlepić przy pomocy widelca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Pierogi miłości foto
6
Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Krok 6 - Pierogi miłości foto
7
Piec ok. 30 min w temp. 180st.
Krok 7 - Pierogi miłości foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 15.09.2016 13:11
super przepis :-)
Katarzyna/kate1980 28.04.2014 21:56
świetnie wyglądają
jasiek 17.04.2014 17:23
fajnie podane
artur1304 06.03.2014 13:56
wspaniałe pierogi
qrasnqleq 12.02.2014 14:39
ciekawe bardzo
anusq18
anusq18 03.02.2014 21:37
coś co lubie najbardziej
smakołyk 25.01.2014 12:32
Pomysłowe :)
jasiek 25.12.2013 21:46
Wspaniałe serce od serca
norweska20 24.11.2013 15:24
piękny ten pieróg
Dorota76 24.10.2013 20:22
pięknie podane
tatiana2 07.10.2013 18:38
przez żołądek do serca :)
Agnieszka-87-25 14.06.2013 08:07
super pierożki
mela25 29.04.2013 06:34
pyszne pierogi
Stenka 27.02.2013 09:45
trudno nie pokochac takich
caralajna 26.02.2013 08:14
mistrzowskie wykonanie :)
Anitapaj 21.02.2013 11:05
świetny!
manaika 20.02.2013 00:07
super
elficzna 19.02.2013 23:39
pięknie to wygląda :) super przepis
Cukiereczek13 19.02.2013 21:09
sliczniutkie ;) super są ;)
Konczi 19.02.2013 21:00
fajny pomysł
Poison1988 19.02.2013 20:42
ja się już w nim zakochałam :) wygląda cudownie - super pomysł :)
zielonamorelka 19.02.2013 20:28
super zrobie tylko bez kukurydzy bo jej nie lubie
angelika14 19.02.2013 20:23
świetny pieróg, takiego jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak