Biszkopt z masą

Biszkopt z masą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • woda

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    8 g
  • cukier waniliowy

    8,4 g
  • mak

    3/4 szklanke
  • krem śmietankowy

    2 opakowania
  • wiórki kokosowe

    1 opakowanie
  • wódka

    1/2 szklanki
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dosypać cukier, wodę i ucierać, aż cukier się rozpuści. Z białek ubić sztywną pianę. Mąki przesiać z cukrem waniliowym oraz z proszkiem do pieczenia, do żółtek i dodać pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 40 min w temp. 180\'C. Do drugiej części dodać mak i wymieszać. Gotowe wylać na blaszkę i upiec tak jak wcześniejszy biszkopt.
Krem śmietankowy przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać wódkę i wymieszać.
Gotowy krem nakładać na biszkopt z makiem, przykryć jasnym biszkoptem i ponownie nałożyć krem, wsadzić do lodówki na ok 30 min. Gdy troszkę stwardnieje masa, polewamy polewą czekoladową robiąc szlaczek a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Ponownie schładzamy w lodówce. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

11.03.2014 08:01
muszę zrobić

czekoladka_m

05.05.2013 18:15
pysznie wygląda;)

RenataZ-et

23.12.2012 22:04
super ciasto

SyMiki

03.09.2011 23:03
super

kotlet

04.04.2011 22:44
pyszności

pioge7

24.03.2011 17:35
przepyszny

madi356

26.02.2011 14:40
super, bardzo lubię takie ciasta, gdzie jest dużo masy:)

Ela20

28.11.2010 12:40
bardzo apetyczny :)

banditka

08.09.2010 11:13
mniam ;)

cukiereczek

19.08.2010 08:05
I tu też taka słodkość pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat