Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka
margaryna 1 i 1/3 kostki
żółtko jajek 6 sztuk
smietana 18% 2 łyżki
jabłka 2 kg
woda 1/4 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sok z cytryny 2-3 łyżki
białko 6 sztuk
cukier 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na części jedną większą drugą mniejszą, wstawić do zamrażarki na 1-2 godziny. Większą część ciasta ścieramy na tarce do blachy i pieczemy 10 minut w temp 180 stopni. Ostudzić.

Jabłka:
Pokrojone jabłka dusić przez 15 minut pod przykryciem z cukrem , następnie dodać wodę wymieszaną z sokiem z cytryny, cynamonem i mąką ziemniaczaną - wymieszać i dusić jeszcze chwilę.

Pianka:
Białka ubić, dodać cukier i proszek budyniowy.


Na podpieczone ciasto wylać jabłka na to ubitą pianę i zetrzeć na całą powierzchnię resztę ciasta. Piec około godziny w temp 170 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 19.02.2013 15:17
dzisiaj wszędzie szarlotka :)
dodi 19.02.2013 15:02
aż chciałoby się zjeść!!!!!!!!!
Luki 19.02.2013 14:52
super
Bogumiła
Bogumiła 19.02.2013 14:46
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak