Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowy kapuśniak

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości z kurczaka ok. 30-40 dkg
por ok. 50 gram
seler korzeniowy ok. 50 gram
marchewka 1 duża sztuka
ziemniaki 4-5 średnich sztuk
kapusta pekińska 1/4 dużej główki
sól do smaku
pieprz do smaku
ogórki kiszone 3 duże sztuki
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowy kapuśniak

Kroki postępowania

1
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny.
Krok 1 - Ogórkowy kapuśniak foto
2
Seler i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić.
Krok 2 - Ogórkowy kapuśniak foto
3
Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować.
Krok 3 - Ogórkowy kapuśniak foto
4
Wszystkie warzywa dodać do wywaru. Dodać też do niego trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4 - Ogórkowy kapuśniak foto
5
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 5 - Ogórkowy kapuśniak foto
6
Dodać je do gotującej się zupy, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Krok 6 - Ogórkowy kapuśniak foto
7
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 7 - Ogórkowy kapuśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 29.08.2013 20:27
Taka zupka dwa w jednym. Pycha.
Zdzisław 19.02.2013 12:59
nie jadłem takiego połączenia w zupie
pycia9 19.02.2013 12:30
pycha
Alex_M 19.02.2013 12:18
fajna zupka :)
gosia1988 19.02.2013 11:59
smakowicie wygląda - takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak