Pyszny makowiec

Pyszny makowiec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto makowe;

  • margaryna

    15 dag
  • jajka

    8 szt
  • miód płynny

    10 dag
  • kakao

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    20 dag
  • mak

    30 dag
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • ocet

    1 łyżka
  • Masa jabłkowa:

  • galaretka pomarańczowa

    1 szt
  • jabłka

    1 kg
  • Masa żółtkowa:

  • cukier

    5 łyżek
  • mleko

    0,5 litra
  • margaryna

    25 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • żółtka

    3 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • polewa czekoladowa

    1 szt
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto makowe:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy resztę składników i sparzony i zmielony 2 razy mak. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek. Dzielimy na pół i pieczemy 2 placki, na blaszce 25/36, przez 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem około 45 minut następnie dodajemy galaretkę i cukier do smaku mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z gazu.
Masa żółtkowa:
Żółtka roztrzepujemy z mąkami w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami, do gotującego wlewamy żółtka, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem.
Przełożenie ciasta:
Ciasto makowe -połowa masy żółtkowej -biszkopt kakaowy -masa jabłkowa -reszta masy -ciasto makowe -polewa.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (65)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

01.10.2016 00:22
bardzo smaczny deser

Grazyna0211

25.08.2016 08:28
super ciasto

ben-ka

10.05.2016 20:41
Zjadłabym z wielkim apetytem.

Ada-Gaba

26.05.2015 21:58
wygląda smakowicie

Iwona32

26.01.2014 11:40
bardzo dobre

Myszka75

08.01.2014 22:07
Koniecznie muszę wypróbować.

artur7

16.12.2013 17:26
wyśmienity pomysł na ciasto

rutynka

02.12.2013 13:48
ciasto dość pracochłonne ale zapewne wyśmienite!

fotoviderek

17.11.2013 10:35
Ciacho wspaniałe :)

pawlito

06.11.2013 13:45
ślinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat